In #deweekvan kijken we een week mee in de agenda van young professionals in Seed Valley.

Lisette is toegepast onderzoeker bij Bakker Brothers. Ze ondersteunt de veredelingsafdeling met verschillende onderzoeksprojecten. Daardoor heeft ze een afwisselende job. Ze staat de ene dag op het veld en de andere op het lab. Kijk mee met haar werkweek: ze gaat op reis naar Jordanië!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maandag – 09:00 uur
Goedemorgen! Deze week mijn week 😊 Gestart met het meten van kiemplanten in het lab. We willen dat zoveel mogelijk van onze zaden uitgroeien tot sterke planten. Daarom kijk ik hoe ik de kiemkwaliteit van bonenzaden kan verbeteren. Ik zoek naar de beste methodes om groeikracht te meten. Dit plantje staat nu 7 dagen in een ruimte van 20 graden. Ik check hoeveel zaden er daadwerkelijk zijn ontkiemd.

Maandag – 15:00 uur
Naast mijn labwerk, ben ik ook vaak buiten 🌞 Dit keer test ik de kiemkwaliteit op het veld. Een hoge kiemkwaliteit betekent dat de plant goed groeit, ook onder extreme weersomstandigheden zoals kou of hitte. Het klimaat verandert, dus de plant moet ook kunnen presteren tijdens droogte of heftige regenval.

Dinsdag – 12:00 uur
Labjas aan en gaan! Ik sta in het lab om een middel voor weefselkweek voor te bereiden, voor aubergine en peper. Met weefselkweek kun je meerdere planten met dezelfde identieke eigenschappen ontwikkelen. Een efficiënte en korte manier van werken, om gezonde en sterke planten te krijgen.

 

 

 

 

 

 

 

Dinsdag – 17:00 uur
Het eind resultaat van de weefselkweek: een nieuw en succesvol plantje. Dit gebeurt natuurlijk niet in één middag, deze staat al een tijdje 😉

Woensdag – 09:00 uur
Hier staan bonenzaadproducties op steenwol en volle grond. Steenwol is schoon materiaal en houdt het water goed vast. Het zorgt voor een hogere opbrengst, met minder water en minder kans op bodemziektes. Maar… dan moet je wel de juiste hoeveelheid water en voeding geven. Nu dus kijken of de zaadkwaliteit door de steenwol beïnvloedt wordt!

 

 

 

 

 

 


Woensdag – 12:00 uur
Daar staan ze dan, de bonenplanten op steenwol. Zie je die slangen? Dat is een systeem dat water samen met de voeding naar de planten stuurt.

 

 

 

 

 

 

 

Donderdag – 10:00 uur
Op naar Jordanië! Daar heeft Bakker Brothers ook een vestiging. Hier staan veel velden en tunnels met al onze nieuwe gewassen. In Zuid-Afrika en Tanzania staan ook nog proefvelden.

Donderdag – 15:00 uur
Vanuit het vliegtuig direct door ✈️ Een paar weken geleden heb ik nieuwe scoringstabellen gemaakt, om planteigenschappen, zoals groei te meten. Deze tabellen gebruiken we om te analyseren welke van onze nieuwe kruisingen het best presteren. Zo kan de veredelaar zo nauwkeurig mogelijk bepalen welke rassen geschikt zijn voor de markt. Vandaag kijken of mijn scoringsmethode werkt in de praktijk.

 

 

 

 

 

 

 

Vrijdag – 09:00 uur
Er wordt hard gewerkt aan de oogst van de aubergines en pepers. Nieuwe rassen worden hier elke week geoogst, waardoor we kunnen bepalen welke rassen de hoogste opbrengst leveren volgens de scoringstabellen. Onderzoek is onmisbaar in veredeling.

 

 

 

 

 

 

 

Vrijdag – 12:00 uur
Dit zijn ‘graffiti’ aubergines. Deze naam hebben ze gekregen door hun mooie witte strepen. Ik heb ze nog niet geproefd, maar ze schijnen wel anders te smaken! Heb jij ‘m wel eens gegeten?

 

 

 

 

 

 

 

Vrijdag – 18:00 uur
Zonnige groeten vanuit Jordanië. Mijn werk voor deze week zit er op: tijd voor weekend! 😉 Vanavond ga ik de dichtstbijzijnde stad Amman in, om het land een beetje te ontdekken.

Samen leveren we een belangrijke bijdrage aan de beschikbaarheid van gezonde voeding en kleurige bloemen. We staan continu voor nieuwe uitdagingen en ik werk mee aan oplossingen. Wat ga jij doen? 

Vacatures en Stages