ext-2De veredelingssector is sinds het begin van de intelligente lockdown gemerkt als vitale sector. Ondanks alle maatregelen werden onze werkzaamheden binnen de Seed Valley bedrijven gewoon voortgezet. Hoe gaat het nu, 4 maanden later, met de bedrijven?

Verkoop weer op peil in zowel groenten als bloemen
Iedereen heeft eten nodig: dat is ook te merken in de bedrijfsresultaten. Zoals het er nu naar uitziet worden gebudgetteerde omzetten door de groenteveredelingsbedrijven en de zaadtechnologische bedrijven behaald. Helaas was dit niet voor al onze partnerbedrijven vanzelfsprekend. Voor de sierteelt bedrijven was het een lastige periode: vooral maart en april kende een grote dip in verkopen. Maar ook bij hen gaat het de goede kant op. De verkopen in Nederland zijn inmiddels weer op peil.

Enkele buitenlandse vestigingen van de Seed Valley bedrijven ervaren nog wel problemen met de verkopen. Dat heeft ermee te maken dat deze landen nog steeds in lockdown zijn.

Seed Valley collega’s zijn over het algemeen gezond
Bij de Seed Valley bedrijven lijkt het grotendeels mee te vallen met het aantal collega’s dat klachten heeft gehad van COVID-19. Om dat zo te houden leven bedrijven de regels van het RIVM streng na. De meeste collega’s werken nog steeds thuis. Bij sommige bedrijven mag er op vrijwillige basis parttime op kantoor gewerkt worden. De collega’s die geen kantoorbaan hebben, werken vooral in shifts.
Nieuwe collega’s worden nog steeds gezocht én aangenomen. Om te zorgen dat nieuwe collega’s zich snel thuis voelen worden er allerlei oplossingen bedacht, van online borrels tot virtuele rondleidingen door het bedrijf.

Export en buitenlandse reizen beperkt
Eén van de grootste uitdagingen tijdens de lockdown, was de export van zaden en ander plantaardig uitgangsmateriaal. Op 23 maart werden Green Lanes ingesteld, waardoor er een snellere doorstroom van goederen door de EU konden plaatsvinden. Maar door minder lucht- en scheepsverkeer, werd vervoer buiten de EU een stuk lastiger. Bedrijven zochten naar alternatieve routes en vervoersmogelijkheden. Deze waren vaak prijzig en hadden een directe invloed op de kwaliteit. Gelukkig zijn er inmiddels meer cargo mogelijkheden, maar de organisatie om producten tijdig en in goede conditie vervoerd te krijgen is nog steeds een grote uitdaging.

De buitenlandse reizen stonden afgelopen tijd op een laag pitje: reizen werd afgeraden. Op dit moment komen reizen naar landen met een geel reisadvies langzaam weer op gang. In de tussentijd is- en worden vergaderingen, beoordelingen van veredelingsproeven en internationale handel gedaan via online tools. Inmiddels zijn er zelfs virtuele demodagen van nieuwe rassen georganiseerd, zodat iedereen op afstand tóch kan meekijken.

Hoe gaat het met de technische partners?
Met de technische partners in Seed Valley gaat het ook goed. Ook hier zijn de collega’s grotendeels gezond en werden er in technische werkomgevingen maatregelen getroffen voor veilige werkomstandigheden. Toch zien deze bedrijven ook dat hun klanten voorzichtig zijn. Zij worden graag uitgebreid geadviseerd en willen machines en producten met eigen ogen zien.