Apple-oprichter Steve Jobs (1955 – 2011) voorspelde dat we in de komende eeuw grote doorbraken kunnen verwachten op het snijvlak van biologie en technologie. De Plant Rover  V E R Y  D I S C O haakt in op zijn visie. Het is een mobiele LED-unit om plantenonderzoek te doen voor bijvoorbeeld profielwerkstukken. Scholengemeenschap Oscar Romero in Hoorn heeft de primeur! 

De flitsende LED-karren voor experimenten met planten zijn deel van een project van de West-Friese gemeenten, in samenwerking met Seed Valley en Greenport NHN. Het project ‘Nature’s Talent’ bestaat uit activiteiten die leerlingen en studenten in contact brengen met carrièrekansen op het snijvlak van planten en techniek.

De Plant Rover V E R Y D I S C O is ontwikkeld om leerlingen uit te dagen hun profielwerkstuk over planten te maken. Afhankelijk van het zelfgekozen experiment worden verschillende kleuren LED gemonteerd en voorzien van tijdschakelaars om het dag- en nachtritme in te stellen. Zo kunnen leerlingen bijvoorbeeld de invloed van de golflengte ( = kleur) van licht op plantengroei onderzoeken. Of het effect van de daglengte op de ontwikkeling van bloemknoppen. Of de verspreiding van een virus door de plant volgen. Maar ook de stressreactie van planten op zout water of groenteteelt op de planeet Mars kan in de kar worden gesimuleerd.

Scholen in West-Friesland kunnen kosteloos een Plant Rover reserveren en plantmateriaal kan worden meegeleverd. Dit project is mogelijk gemaakt door de Gemeente Drechterland, Gemeente Enkhuizen, Hoorn, Gemeente Koggenland, Gemeente Medemblik, Opmeer en Gemeente Stede Broec. De projectleiding is in handen van Ontwikkelingsbedrijf NHN.