De eerste Plant Breeding Summer School voor hbo en wo-studenten zit er op, en mag een groot succes genoemd worden. Het intensieve programma van bedrijfsbezoeken en (gast-)colleges werd zeer positief beoordeeld, zo blijkt uit de enquete die organisator Joke Janse (Wageningen Business School) hield onder de deelnemers.

Een sterke troef is dat het de organisatie is gelukt om studenten van uiteenlopende studierichtingen, universiteiten en hogescholen te interesseren voor groene genetica. Dankzij de Summer School hebben deelnemers nu een beter & completer beeld van het vakgebied en de bedrijfstak. Naar schatting tweederde verwacht dat deze studieweek zal leiden tot de keuze voor meer planten- en/of veredelingsvakken, of zelfs tot een switch naar een masteropleiding plant breeding.

Onze bedrijfstak heeft in deze week kunnen laten zien dat ze de huidige generatie life sciences studenten met open armen ontvangt, en hen een goed carrièreperspectief te bieden heeft. De Summer School vormde een ideaal platform voor de boodschap dat in Seed Valley tientallen succesvolle, hoogwaardige en innovatieve bedrijven actief zijn. De studenten hebben kennisgemaakt met de verschillende specialisaties binnen het bedrijvencluster. Tijdens de lunch werd er door de studenten levendig ge-netwerkt met professionals uit diverse Seed Valley bedrijven.

Het inhoudelijk programma van het Seed Valley bezoek bestond uit een overzicht van de thema’s en technieken in de zoektocht naar groenten met verbeterde eigenschappen, door dr. Jeroen Rouppe van der Voort, manager biotechnologie bij Enza Zaden.

’s Middags gaf dr. ir. Roelf Weges, R&D manager bij Incotec, een gastcollege over de technologie en toepassing van diverse zaadbehandelingen.

Het bezoek aan Seed Valley was een programmaondereel dat verder bestond uit een reeks colleges van prof. Richard Visser (hoogleraar plantenwetenschappen aan de WUR) en dr. ir. Sjaak van Heusden (DLO onderzoeker Biodiversiteit en Veredeling). Bedrijfsbezoeken aan Barenbrug, Keygene, Seminis (Locatie Wageningen), Naktuinbouw en Royal van Zanten completeerden het programma. De organisatie was in handen van dr. Joke Janse van Wageningen Business School en werd mede mogelijk gemaakt door het Technologisch Topinstituut Groene Genetica.

‘Meet the fascinating world of green genetics’ was de eerste editie van een Summer School over dit onderwerp, maar er lijkt voldoende basis te zijn om het volgende jaar op de agenda te laten terugkeren.