In #deweekvan kijken we een week mee in de agenda van professionals in Seed Valley.
Hoi, mijn naam is Swaas (44 jaar). Bij PanAmerican gestart als oppotter en nu werkzaam als assistent grower. Ik ben verantwoordelijk voor het pluggen en oppotwerk, de klimaatcomputer, het containerveld en de controles met de computer en natuurlijk het assisteren van de growers. Samen met mijn collega’s zorg ik ervoor dat PanAmerican haar proeven en experimenten uit kan voeren om zo nieuwe sterke bloemen te ontwikkelen. Ik laat je graag zien waar ik tijdens mijn werk zoal mee bezig ben!
Hoe ik bij PanAmerican terecht kwam
Van jongs af aan wist ik al dat ik in de plantensector wilde gaan werken. Zo begon ik op mijn 12e in een tuincentrum te werken en studeerde ik op mijn 17e een tuincentrum en hoveniers opleiding. Mijn eerste baan was in een tuincentrum, maar na een tijd snakte dit naar meer. Ik ben toen via via bij PanAmerican terecht gekomen en na drie jaar zit ik daar nog steeds met veel plezier. Vanuit het oppotten ben ik doorgegroeid naar de functie ‘assistent grower’.
Bij PanAmerican heb ik veel contacten met collega’s wat mijn werk leuk maakt. Er is veel variatie en er komt bij mijn takenpakket ook best wat verantwoordelijkheid kijken. Ik help de growers bij hun taken en daarbij stuur ik de pluggen en het oppotwerk aan. Mijn ambitie is om nog verder door te groeien binnen het bedrijf. Er liggen genoeg mogelijkheden.
Als je net als ik een tijd iets hebt gedaan en je wilt omscholen, dan is deze sector echt een uitkomst. Wanneer je dan goed integreert binnen een veredelingsbedrijf dan kan je echt alle kanten op. Het is ook erg leuk om te horen van collega’s hoe zij bij PanAmerican terecht zijn gekomen. De een wist al dat ze graag in een bedrijf als deze wilden werken en de ander komt van een hele andere sector.
‘To be potted’
Een belangrijk deel van mijn werk is het controleren van de pluggen. Tijdens het beoordelen wordt gekeken of de pluggen voldoende zijn geworteld en dan ook klaar zijn om opgepot te worden. Ik verander dan de status van de proef van ‘sown’ naar ‘to be potted’. Hierna zorg ik dat de juiste formaat potten worden klaar gemaakt met de grondsoort die bij de proef hoort. Ook maak ik alle labels klaar. Nu kunnen de planten worden overgepot en worden verplaatst naar een kas met het juiste klimaat.
Na het oppotten gaat het plantje naar een traytje voor een nieuwe kas. De grower van de kas houdt dan het klimaat van de kas in de gaten. Zo kunnen wij met de klimaatcomputer instellen of er een warm, koud of nat klimaat gemaakt moet worden. Hierdoor kan de kas precies worden ingesteld naar de behoefte van het plantje die erin komt.
De klimaatcomputer
De growers geven aan wat voor experiment of proef zij willen opzetten. Hiervoor stel ik de klimaatcomputer op de juiste manier in. Een voorbeeld hiervan is als volgt: een grower wil weten hoe zijn snijbloemen in verschillende klimaten groeit, de bloemen worden dan in verschillende kassen geplaatst met elk een ander klimaat. De ene kas krijgt bijvoorbeeld een koud klimaat en de ander juist een vochtig en warm klimaat. Op deze manier kun je zien hoe de gewassen zich gedragen bij deze weersomstandigheden. Hierbij heb ik nauw contact met de growers waarbij zij kunnen aangeven of de instellingen aangepast moeten worden.
Dit deel van mijn werk vergt veel precisie en verantwoordelijkheid. Zo moeten deuren goed gesloten blijven, zodat externe factoren niet de kas in kunnen komen. Daarbij is het erg leuk om de resultaten van de proeven te bekijken. Je ziet precies hoe een bloem in verschillende klimaten groeit, wat erg interessant is.
Achter het pand van PanAmerican in Hem staat ook nog een groot buitenveld. Dit noemen wij ‘het containerveld’. Op het containerveld worden proeven opgezet en doorontwikkeld voor de teelt. Hier assisteer ik de grower met de juiste hoeveelheid watergift. Met de klimaatcomputer kan ik deze hoeveelheid instellen. Daarnaast corrigeren we waar nodig is de watergift met de hand zodat geen enkele plant overgeslagen word. Bij de huidige droogte is het belangrijk om goed bij te wateren. Ik controleer dan ook altijd of elke plant genoeg water heeft gekregen of nog met de hand bijgewaterd moet worden.
Mijn eigen tuintje
Naast mijn werk bij PanAmerican doe ik ook aan hardlopen en werk ik in mijn eigen tuin. Mijn passie voor tuinieren komt zowel in werk als privé tot uiting. In mijn eigen tuin probeer ik ook een diverse en mooie uitstraling te creëren.
Ik hoop dat jullie genoten hebben van mijn werkweek en misschien tot snel bij PanAmerican! Nu dat je mijn werkweek bekeken hebt vraag ik mij toch één ding af: wat ga jij doen?