Ben jij een scholier op het vwo en moet jij een keuze maken voor je vervolgopleiding? Dat kan soms lastig zijn! Om je een handje te helpen hebben wij een aantal wo-opleidingen voor je op een rijtje gezet. Met deze opleidingen kun jij later aan de slag binnen een sector die echt belangrijk is voor de wereldwijde voedselvoorziening.

Opleiding: Life Sciences

Na je opleiding Life Sciences kun je aan de slag als Biotechnologisch onderzoeker, Moleculair plantenbiologisch researcher of als Labmanager. Een opleiding waar je alle kanten mee op kunt. Met een diploma in Life Sciences kun je écht een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van nieuwe medicijnen, verbetering van voedselproductie en het vinden van oplossingen voor milieuproblemen.

Life Sciences | FieldfisherWat leer ik bij een opleiding Life Sciences?
De opleiding Life Sciences is gericht op de studie van biologie, biochemie, microbiologie, genetica en andere verwante wetenschappen. Hierbij leer je over de structuren, functies en processen van levende organismen op moleculair en cellulair niveau. Je krijgt inzicht in hoe deze organismen interageren met hun omgeving en hoe deze interacties kunnen worden beïnvloed of gemanipuleerd. Bovendien biedt de opleiding Life Sciences studenten de mogelijkheid om praktische ervaring op te doen door middel van labwerk en onderzoeksprojecten. Afgestudeerden hebben een brede waaier van carrièremogelijkheden, waaronder in de farmaceutische industrie, biotechnologie, medische research, voedingsindustrie en milieubescherming.

Waar kan ik een opleiding Life Sciences volgen?
De opleiding Life Sciences is te volgen bij Radboud Universiteit Nijmegen, Rijksuniversiteit Groningen, TU Delft en Universiteit Leiden.

Opleiding: Moleculaire Levenswetenschappen
Met een diploma Moleculaire Levenswetenschappen kun je werken in de farmaceutische industrie, medische research en nog veel meer. Met de kennis die je opbouwt over moleculen, DNA en eiwitten kun je een bijdrage leveren aan het oplossen van problemen in de industrie en de samenleving.

Bachelor Moleculaire Levenswetenschappen | Radboud UniversiteitWat leer ik bij een opleiding moleculaire levenswetenschappen?
Moleculaire levenswetenschappen is gericht op de studie van moleculen, zoals DNA en eiwitten, en hoe deze functioneren in levende organismen. Je leert hierbij over chemie, biologie, biochemie en genetica, en hoe deze disciplines samenkomen om de wereld om ons heen te begrijpen.

Waar kan ik een opleiding moleculaire levenswetenschappen volgen?
De opleiding Moleculaire Levenswetenschappen is te volgen bij Radboud Universiteit Nijmegen, Universiteit Utrecht, Wageningen University & Research

Opleiding: Biotechnologie

Biotechnologie is een wetenschap waarbij we organismen en processen in de natuur gebruiken om nieuwe dingen te maken. Bijvoorbeeld nieuwe medicijnen, voedingsmiddelen en technologieën. Met de opleiding Biotechnologie kun je aan de slag als onderzoeker, laboratoria, kwaliteitscontroleur of kun je werken in de agrarische sector. 

Biotechnologie and Chemie - Nieuws en Projecten - WUR

Wat leer ik bij een opleiding biotechnologie?
Als je biotechnologie studeert, leer je over verschillende dingen zoals hoe kleine organismen werken en hoe ze ons kunnen helpen bij het maken van nieuwe sterke bouwstoffen. Dit is belangrijk omdat we deze nieuwe bouwstoffen kunnen gebruiken om mensen beter te maken, om meer voedsel te produceren en om de wereld een betere plek te maken. Biotechnologie is een hele gave en groeiende industrie waarin je een interessante carrière kunt hebben.

Waar kan ik een opleiding biotechnologie volgen?
De opleiding biotechnologie is te volgen bij Wageningen University & Research en Van Hall Larenstein.

Opleiding: Scheikunde

Met de opleiding Scheikunde zijn er veel carrièremogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als onderzoeker in een laboratorium, als kwaliteitscontroleur in de voedselmiddelenindustrie of als ontwikkelaar van nieuwe voedselsoorten of medicijnen.

e123dda3 6f90 456a b221 bb9eb85c8cce leraar scheikunde voltijd Fontys 640x360px

Wat leer ik bij een opleiding scheikunde?
Bij de opleiding scheikunde leer je over verschillende stoffen en hoe deze gemaakt worden. Bijvoorbeeld hoe medicijnen gemaakt worden en hoe je ervoor zorgt dat voedsel goed blijft. Ook leer je hoe je nieuwe materialen kunt maken die sterk en licht zijn. Scheikunde is belangrijk omdat het ons helpt om de wereld om ons heen beter te begrijpen en nieuwe dingen te maken die ons leven gemakkelijker en beter maken. Het is ook een leuke en interessante opleiding waarbij je veel kunt experimenteren en ontdekken.

Waar kan ik een opleiding scheikunde volgen?
De opleiding scheikunde is te volgen bij Vrije Universiteit Amsterdam, Universiteit Leiden, Universiteit van Amsterdam, Radboud Universiteit Nijmegen.