Seed Valley Talks – videos
Bekijk alle videos van onze Seed Valley Talks. Tijdens deze Talks delen professionals in plantenwetenschap meer over de laatste onderzoeksonderwerpen in de zaadsector. De wereld verandert razendsnel vanwege o.a. klimaatverandering, muterende ziektes en een toenemende hoeveelheid aan data. Daarom is het essentieel dat we plantenrassen en teeltmethodes blijven ontwikkelen en vernieuwen. Bekijk de videos van onze vorige events.

The Genetic Complexity of a Flower
De genetica van bloemen is zeer complex. Hoe kun je een blik werpen op het DNA en de bepaalde eigenschappen van een plant kennen? Als je dat kunt, kan dat veredelaars helpen om sneller te veredelen en gemakkelijker interessante eigenschappen te vinden. In deze Talk vertelt Nelleke, Lector Groene Biotechnologie aan Hogeschool Inholland, uitgebreid over welke DNA-technologieën plantenveredelaars eigenlijk kunnen helpen om die mooie bloemen voor de toekomst te maken.

From idea to commercial variety
Weet jij hoe alle verschillende bloemen in jouw tuincentrum terecht zijn gekomen? Of hoe lang het duurt om een nieuwe soort te maken? En wat er nodig is om een plant te maken, die klaar is voor de markt? Jeanine, associate breeder bij Syngenta Flowers, vertelt ons wat er nodig is om een nieuw commercieel ras te creëren.
The challenges of breeding Chrysanthemum
Hoe is het mogelijk dat er zoveel fenotypische variatie is binnen siergewassen? Hoe ontwikkel je nieuwe Chrysantenrassen die in extremere omstandigheden kunnen groeien? Hoe selecteer je de juiste planten? Jorian, veredelaar bij Dekker Chrysanten, geeft antwoord op deze vragen in zijn Talk 'De uitdagingen van de veredeling van Chrysanten'.
How to design the perfect crop with data?
Plantenveredeling is tof: het is het huwelijk tussen genotype en fenotype. Ben, Trait Genetics Lead bij Bayer Crop Science vertelt je hoe data helpen om een perfect gewas te ontwerpen. Wat en hoe kunnen we het genotype identificeren met moleculaire instrumenten? Wat kunnen we doen met die genotypische data? Waarom is big data zo belangrijk voor veredeling? Hij gaat dieper in op hoe data het verschil maakt in het veredelingsproces van de toekomst.
Digital twins in plant breeding
Rick van de Zedde, werkzaam bij het Netherlands Plant Eco-phenotyping Centre van de WUR laat ons in deze Talk zien waarom we digitaal tomaten kweken. Het fenotyperen van planten kost uren, dit betekent dat er veel denkkracht verspild wordt. Bij Wageningen University & Research ontwikkelen ze technologie speciaal voor dit deel van het onderzoek. Wat zou het ons opleveren als we niet alleen het fenotype van onze planten volgen, maar planten ook virtueel laten groeien? Het wordt mogelijk om te voorspellen hoe planten groeien onder verschillende omstandigheden.
Can you eat data?
Kun je data eten? Valerio Bianchi, Senior Bioinformatician bij Enza Zaden geeft het antwoord. Informatica, machine learning en kunstmatige intelligentie veranderen de manier waarop we voedsel produceren drastisch. Het geheim hierachter is het verzamelen van een enorme hoeveelheid gegevens. Hoe wordt big data door veredelingsbedrijven gebruikt om de manier waarop we groenten en fruit produceren te vernieuwen? Dit is de eerste video in de serie "De groeiende datapuzzel voor veredelingsbedrijven".
The road to microplastic free
Jérôme Garnier deelt zijn zorgen over de plastic vervuiling. Hoe kun jij microplastic vervuiling verminderen? In welke mate is de zaadsector bezig om microplastic vrij te worden. Deze video is de derde Talk in de serie "What is the road to sustainable agriculture?".
Microbial masterminds behind crops
Alexandre Jousset deelt hoe belangrijk bacteriën zijn om duurzaamheid in de plantenveredeling te bevorderen. Waarom is het interessant om te zien hoe planten en bacteriën samenwerken als een team, als een gemeenschap? Deze video is de tweede Talk in de serie "What is the road to sustainable agriculture?".
How to breed for organic farmers?
Bram Weijland vertelt hoe nieuwe rassen ontstaan door de hybride samenwerking van conventionele breeding en organic breeding. Hoe versterken deze twee disciplines elkaar? Waarom zorgen ze samen voor verduurzaming van de zaadsector. Deze video is de eerste Talk in de serie "What is the road to sustainable agriculture?".
How to deal with climate change?
Anoma Lokossou vertelt hoe zij hoopvol begon aan het telen van haar groentes en welke uitdagingen zij daarin tegenkwam. Waarom koos zij hierdoor om onderzoekster te worden? Hoe helpt haar onderzoek telers in het omgaan met de gevolgen van klimaatverandering? Deze video is de derde Talk in de serie "How to feed 2 billion more mouths by 2050".
Can better seeds change lives?
Maaike Groot, Manager Public Affairs bij East-West Seed beantwoord dit. Zij vertelt hoe de zaadsector kleine boeren helpt. Om een groeiend bedrijf neer te zetten en tegelijkertijd hun gemeenschap te kunnen voeden. Zodat zij onderdeel worden van alle boeren die gezamenlijk de groeiende wereldbevolking voeden. Deze video is de tweede Talk in de serie "How to feed 2 billion more mouths by 2050".
Plant your future
Ernst van den Ende, Managing Director Plant Sciences Group bij Wageningen UR vertelt er een noodzaak is voor gezonde voeding in de wereld. Hoe draagt plantveredeling hieraan bij? Deze video is de eerste Talk in de serie "How to feed 2 billion more mouths by 2050".
Can plants be vaccinated?
Michel Haring, professor aan de Universiteit van Amsterdam geeft antwoord op deze vraag. Dit is de eerste Talk in de serie "How to beat the next plant virus pandemic".
Self-defense for plants
Wat hebben judo en planten met elkaar gemeen? Karin Posthuma, Manager Phytopathology bij Enza Zaden, legt uit. Dit is de tweede Talk in de serie "How to beat the next plant virus pandemic".
Turning enemies into allies
Als jij een zaadje was, hoe zou je jezelf dan beschermen? Carola Peters, Researcher bij Incotec, geeft meer inzicht in hoe schimmels en bacteriën, zaden en planten beschermen tegen ziektes. Dit is de derde Talk in de serie "How to beat the next plant virus pandemic".