De Groot en Slot


De Groot en Slot (Broek op Langedijk) veredelt en produceert stamzaad voor uien, sjalotten en knoflook, en verkoopt dit zaad in de Benelux. Ze vertalen wensen uit de markt in rassen met een toegevoegde waarde voor de gehele keten. 

De belangrijkste groeifactor voor een ui is het aantal uren daglicht. Een uienras dat hier goed groeit, mislukt in Spanje omdat de dagen daar korter zijn. Dat is erfelijk bepaald. Wie wereldwijd uienzaad wil verkopen, moet dus de genetische sleutel tot deze eigenschap in handen hebben. De Groot en Slot heeft die sleutel; zij zijn internationaal toonaangevend in de veredeling van ui, sjalot en knoflook.

In Seed Valley werkt De Groot en Slot met 50 medewerkers.

Het bedrijft ondersteunt een ontwikkelingsproject in het Afrikaanse land Niger. Coöperaties van boeren worden daar geholpen om hun eigen uienzaad te telen. Ook is er een project opgezet om bij scholen groentetuinen aan te leggen. Nigerese leerlingen leren zo groente telen, en eten op school. Voor hun ouders is dat een stimulans is om ze naar school te blijven sturen. Het versterkt hun kansen op een betere toekomst.