Het klimaat verandert. Dit heeft duidelijke gevolgen voor de weersomstandigheden in de wereld. De Spaanse regio Murcia heeft hier ook last van. De hevige regenval in 2016 sloeg om naar extreme droogte. Sindsdien is water schaars. De Bejo Zaden vestiging in Murcia zocht naar een oplossing voor dit probleem. Hoe krijg je zo veel mogelijk opbrengst met zo min mogelijk waterverbruik?
Van oktober tot april is Murcia de ideale plek om in de openlucht, groente van hoge kwaliteit te produceren. De regio kent veel zonuren, heeft een stabiele temperatuur en een drogere grond. Bejo Zaden teelt hier diverse groenten, o.a. ijsbergsla, bloemkool en spinazie. Deze groente wordt tijdens de winterperiode in de Nederlandse supermarkten verkocht.
Momenteel is er aan water een groot gebrek, als gevolg van extreme droogte. Een groot contrast met 2016, waarin zware regenval het gebied teisterde. Hierdoor ging een groot deel van de oogst verloren: er was een tijd geen spinazie in de Nederlandse winkels.
Na twee extreem droge winters ging Bejo aan de slag met een oplossing. Er was al een kleiner, verhoogd waterbassin, waar het regenwater in werd opgevangen. Vlak bij het oude waterbassin, lieten ze een nieuwe wateropvang van 80.000 kubieke meter bouwen. Op een strategische plek in de bedding, zodat het bassin zichzelf vult bij een regenbui. Er zit een filtersysteem in om alle rommel weg te filteren. Een goede oplossing, want de schaarse maar harde buien vullen in enkele uren het bassin. In dat geval kan Bejo een winter lang vooruit.