Ben je aan het oriënteren op een vervolgopleiding? Lijkt het je leuk om te werken in een sector die belangrijk is voor de wereldwijde voedselvoorziening? Misschien is een studie in de richting van plantenteelt of laboratorium iets voor je. Wat dat inhoudt? We hebben de mbo-opleidingen in de Seed Valley omgeving voor je op een rijtje gezet:
Opleiding Plantenteelt
Als je de opleiding plantenteelt hebt gedaan help jij om zo snel mogelijk een nieuw groente- of bloemengewas op de markt te brengen. Jouw werk is een belangrijke schakel in het gehele veredelingsproces. Je werkt bijvoorbeeld als veredelingsassistent, bent verantwoordelijk voor teeltprocessen en klimaatbeheersing in kassen of doet proeven met nieuwe teeltmethoden. Maar je kunt ook aan de slag als productmanager, commercieel medewerker of kwaliteitscontroleur. Bekijk de week van Jan. Hij werkt als assistent-Veredelaar bij Syngenta Nederland. Krijg een idee van wat zijn werk zo leuk maakt.
Wat leer ik bij een opleiding Plantenteelt?
Tijdens de opleiding leer je alles over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van (duurzame) teelt en techniek. Niet alleen het telen van een gewas komt aan bod, maar ook hoe je een bedrijf moet managen. Denk aan hoe je moet omgaan met leveranciers en klanten.
Waar kan ik een opleiding Plantenteelt volgen?
Op de locaties Schagen en Hoorn van VONK kun je diverse plantenteelt opleidingen volgen. Op de locatie Schagen volg je Medewerker Teelt, niveau 2. Op locatie Hoorn volg je Medewerker Teelt, niveau 2; Vakbekwaam medewerker Teelt, niveau 3; en Vakexpert teelt en groene technologie, niveau 4.
Een opleiding Teelt op niveau 2 kun je bij Aeres MBO volgen op de locaties Buitenpost, Leeuwarden en Sneek.
Bekijk de opleidingen bij Aeres
Opleiding Laborant
Na een opleiding tot laborant draag je bij aan de versnelling van het veredelingsproces. Wat!? Tijdens het veredelingproces zoekt een veredelaar naar de juiste planten om met elkaar te kruisen. Als laborant ben je een groot onderdeel van dit proces. Je speurt het DNA van een plant af naar gewenste eigenschappen. Denk aan ziekteresistentie, weerbaarheid tegen extreme droogte of de mooiste kleuren. Ga aan de slag als laborant en doe onderzoek naar verbetering van bestaande gewassen, planten en zaden. Of ga aan de slag als medewerker weefselkweek en houd je bezig met het snel vermeerderen van plantmateriaal door het gebruik van voedingsbodems.
Wat leer ik bij een opleiding tot laborant?
Als allround laborant kun je aan de slag in een laboratorium. Je voert daar werkzaamheden uit, zoals het doen van basisanalyses. Je controleert dan of er bijvoorbeeld micro-organismen aanwezig zijn op planten. Dit onderzoek je door monsters te verzamelen, dat zijn bijvoorbeeld kleine stukjes van een plant of materialen die jij vervolgens onderzoekt. Als je onderzoek doet naar micro-organismen, gebruik je ook voedingsbodems die je zelf maakt. Dit zijn schaaltjes met stoffen waarin bepaalde schimmels of bacteriën groeien. Zo kun je ze herkennen en analyseren. Op dezelfde manier kun je een controle onderzoek doen van een coating. Een coating is een kleine laagje dat aangebracht wordt om een zaadje te beschermen tegen ziektes, al voordat het de grond in gaat.
Waar kan ik een opleiding Laborant volgen?
Op het Nova college in Beverwijk kun je de keuze maken tussen Allround laborant, niveau 3; Biologisch medisch analist niveau 4 en Chemisch Fysisch analist op niveau 4.
Op het ROC Amsterdam kun je kiezen voor de opleiding Allround laborant, niveau 3 en Analist laboratorium, niveau 4.
Bekijk de opleiding op ROC Amsterdam
Op MBO Life Sciences in Friesland kun je kiezen voor de opleidingen Allround laborant, niveau 3; Chemisch-fysisch analist, niveau 4; en Biologisch-medisch analist, niveau 4.
Bekijk de opleidingen bij MBO Life Sciences
Waar kom ik te werken?
Wist jij dat ongeveer 50% van alle groenten die je in de supermarkt ziet een oorsprong heeft bij de bedrijven in Seed Valley? Seed Valley is het internationale centrum voor plantenveredeling en zaadtechnologie. Hier worden dagelijks nieuwe verbeterde groente- en bloemengewassen ontwikkeld. Hier worden gewassen ontwikkeld die o.a. een hogere opbrengst geven, resistent zijn tegen ziektes of lekkerder smaken. En met zo min mogelijk gebruik van ruimte, energie en water. Meer dus met minder. Hier kan ook jij onderdeel van uitmaken.
Weten wanneer de open dagen zijn? Bekijk dan het Open dagen overzicht